Sunday, August 7, 2011

nekbat si juadah pembuka selera


gambar diatas menunjukkan sejenis kuih tradisional yang sangat popular di Pantai Timur.
akan menjadi kegilaan pada bulan puasa dimana sewaktu menikmati juadah ini dibulan selain bulan puasa..anda kan dapat merasakan perbezaan yang amat ketara kemasyukan menikmati juadah ini.
kalau time buka puasa..makan juadah ni sejuk2 (sebab baru dikeluarkan dari peti ais)..
perghhhhhh..masyuk wa cakap sama lu.

punye la panjang lebar tulis intro..baru nak cakap nama kuih ni.
ini kuih..namanya NEKBAT bukan kelawarjaring ek.


nekbat ni ada dalam 2 versi.1 versi kering.1lagi versi disira dengan air gula.
dalam versi 1.nekbat ni tak boleh dimakan lagi apetah lagi untuk dinikmati seperti anda menikmati aiskrim wall's connecto.
dalam versi 1.nekbat ni seperti kuih bahulu .keras dan tawar.memang tak sodap langsung la.ekau bagi kat kucing pon ..kucing pandang suku mata je.
dalam versi 2..ia adalah seperti gambar diatas.untuk menikmati nekbat ni..kena sira ngan air gula.nak lagi wangi..bleh letak daun pandan.dah masak..letak dalam tapuware leklok..simpan dalam peti ais.
agak2 lagi 10 minit nak buka puasa..boleh keluarkan dari peti sejuk.
masyukkkk woo dapat makan sejuk2.(tiba2 teringat nekbat yang mak buat)huhuhuhu

notakakijalanan:
kalau time bulan puasa..mesti jadi hidangan yang penting kene ada.kalau tak makan dalam masa 1 bulan puasa tu..rugi2.hilang nikmat.
aku dapat menghabiskan 2 3 nekbat ni.manis tu memang manis siot.kalau orang luar terengganu makan..mungkin ada yang cakap boleh dapat kencing manis.tapi..sebab ia sangat sedap..so aku bleh angkat kedua ibu jari aku ni ke atas sambil menunjukkan gaya terbaaikk..sedap.

p/s:berapa kali da aku nak mention nekbat ni sedap.adoiya.
p/s:tahun ni ntah dapat ke tidak makan nekbat ni..berpuasa ditempat orang.raya pertama pon ditempat orang.sobbsobb.
p/s:ada pakcik ni dia guna nama pena dia NEKBAT kat laman sosial yang kini hanya menjdai sejarah.hehehe..

2 orang tengoh nopak caktingcakting :

  1. lizz said...

    huh. tak pernah tahu pun ade kuih ni hoi. tengok pun tak pernah. hahahaha. nampak sangat aku jakunisme

  2. pjah said...

    lizz:
    hehehe..kuih ni time bulan pose je ad..maybe ramai orng luar terengganu xtahu sangat kot pasal kiuh ni..=p