Tuesday, August 30, 2011

meriah hari raya?

semalam post pasal bajet dihari raya.

hari ni nak post pasal kemeriahan di hari raya la.

pukul 3.15 ptg.
mood:mengantuk
suasana:petang yang agak panas.tido ni best jugak!

kring.kring.(ringtone lagu we'll be alright by travie mccoy)
"assalamualikum"
"wsalam.hang sapa?" (sebab nombor yang tak dikenali naik)
"ni XY la.xkenai ka?"
"ooo..kenai2..awat.hang nak apa"
"moh kuar g jalan2 ronda2 raya.bosan ni"
"aaaa..ok2.set.ti mai ambik aku ek"
"wokey.no hal.chalow bebey"
"jumpa sat gi eh."
berikut lah suasana yang kedengaran.bila membe ajak g jalanjalan rondaronda beraya baru la mau keluar.kalo tak.hampeh.ngadap latop la kejenya.main game..hehehe


ok bebalik soal kemeriahan raya dan beza raya dulu dan sekarang.banyak faktor yang mempengaruhi.
meriah sesebuah perayaan tu hanya dapat dirasai oleh orang yang itu sendiri.dia dapat rasakan beza meriah raya tahun ini dan tahun sebelumnya.
mungkin bajet tahun lepas dan persiapan raya ala kadar je tapi meriahnya raya tahun itu.superb.merveles.yummy.
berbanding raya tahun ini persiapannya mewah.melimpah2 bajetnya tapi feel raya kurang.cahaya aidilfitri malap sikit.mood untuk beraya kurang jadi kemeriahannya pun kurang.

bila perasaan dalam diri dah feel kekurangan kemeriahan raya maka

1.feeling nak shoping raya takdak
2.feeling nak buat kuih raya jadi lemau.
3.feeling nak mengeratkan silaturahim antara saudara mara jadi hampeh.
4.feeing nak raikan tetamu yang datang berkunjung ala-ala ajak-ajak ayam.
5.feeling nak pergi rumah membe yang jumpanya setahun sekali malas tahap gaban
6.feeling nak hias rumah pada malam raya jadi feeling no feeling.
7.feeling nak mengepaw duit raya dah takde.malas nak paksa2 orng bg duit raya.orang bagi amek.takbagi. buat donno je.
8.feeling nak online membuak2 dalam diri.kalau tak online 1hari 1jam 1minit 1 saat maka akan rasa hidup ni sangat-sangat tak happening.tak meriah der.

no 8 tu la yang sebetulnya menyebabkan kemeriahan aidilfitri menjadi suram dan muram.dengan segala kemudahan dan kecanggihan gadget2 dialaf 21ni..hidup manusia seakan2 dah jadi lintang pukang.
ok.dari segi tahap kemodenan memang dunia alaf 21 ni maju tapi dari segi ikatan /hubungan antara manusia ia seolah-olah dilupakan.
disebabkan terlalu moden.sekarang boleh bagi ucapan hanya melalui fb,sms.etc.
tapi ingatla..tak de sentimental value la.=D

takpon jadi macam ni.sebab terlalu asyik dengan dunia maya.
kredit kat brader roroi atas komik raya ni.=D

beza dulu raya dan raya sekarang.

aikh.ni dah macam nak satukan 2 tajuk entry dalam 1 post je ni..
tak boleh jadi ni.
kang ntah ape aku merepek kang.
ti aku buat entry lain pasal beza raya dulu dan raya sekarang ek.

sekarang mau pi tido.mengantuk siot.konon2nya penat sangat beraya pagi tadi.LOL!

2 orang tengoh nopak caktingcakting :

  1. Zefa NorAsmara said...

    Err.. adakah no 4 tu ada kaitan dgn anda? Hehe.. segan Yusuf dan Maryam nak dtg nanti.. :D

  2. pjah said...

    kak zefa:
    hehehe..mane ada..semua diatas xde kaitan ngn tuan punya blog..kikiki
    =D