Sunday, September 11, 2011

tukang jahit tak tepati janji?

perghhh..fuhhh..arghhh...

tak tahu dah nak describe perasan aku ni.rasa nak nangis pun ada.
apa perasaan anda bila pergi tempah baju dah lebih dari sebulan.tukang jahit janji .
"ok dalam masa 1bulan akan siap."
bila dah sampai tempoh yang ditetapkan.anda call tukang jahit tu nak ambil baju yang ditempah pada tarikh yang telah dijanjikan.kemudian jawapan yang diterima;

" sory amoi.itu baju kamu saya belum potong lagi maaa.kasi saya lagi 1 minggu."dengan nada percakapan yang langsung tiada perasaan bersalah.
uhhhhhh..berangin je perasaan kan.

tapi kamu sabar lagi kan.

cakap ok.saya boleh bagi 1minggu.tapi kalau boleh siapkan la cepat2 dengan nada sedikit kesal bercampur geram tapi masih lagi dalm mood sabar.
(tu pun dah gaduh mulut skit dengan nyonya cina melalui perbualan telefon.

selepas 1minggu (11/9/2011)
lokasi:kedai jahit di Jalan Tok Lam
saksi:2 orang kawan aku

aku: auntie .saya punya uniform sudah siap ka?
nyonya: oo..itu baju warna biru hijau ka?
aku:bukan la auntie.itu uniform saya warna hijau la.
nyonya:ooo..saya belum potong la amoi..
aku: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
perghhh..apa lagi..tiba2 suara aku naik ke volume 17/20
bengang tahap babun wehh.
dah la aku lapor diri 19hb ni.uniform tak siap.whatda fishdell.babi betol.(oppss..mencarut)
lepas sesi gaduh2 mulut.soal menyoal ngan cina tu.
dia sekali lagi berjanji.

nyonya: amoi..kasi lagi saya sampai hari rabu ni.(huh..janji lagi tu.dah la buat muka tak besalah langgar janji)
aku:???(pikir punya pikir..kalau tukar tukang jahit ..lagi lambat kot.then aku terpaksa setuju je)

tapi lepas je sesi gaduh-gaduh mulut..keluar je aku dari kedai cina nyonya tua tapi bajet muda lagi cun tu..
keluar la ayat mencarut dari mulut aku ni..(huhuhu..aku budak baik tapi keadaan memaksa untuk buat aku mencarut)

aku fikir2 balik.dah 2kali nyonya cina tu mungkir janji.
ahhh..tak leh jadi ni.dengan sokongan padu dari 2 orang kawan aku..dan hasil usaha aku telefon kawan aku yang dok kat PJ tu..aku masuk balik kedai nyonya cina tu..mintak balik kain aku.mintak deposit .aku nak pergi tempah kat tukang jahit lain.
(thank you wana sebab sudi pinjamkan aku dulu uniform ko..huhuhu)

notakakijalanan:
orang islam suka mungkir janji tu adalah munafik.
tapi kalau orang bukan islam tapi mungkir janji nak panggil apa ek???

tak kira islam ke bukan islam ke..melayu ke cina ke india ke..apa2 bangsa la kat dunia ni..dah pandai janji , jangan la sukasuki mungkir janji.
ingat best ke orang yang terpaksa telan janji demi janji tu.
dah la bagi harapan setinggi gunung tapi harapan tinggal harapan.
aku ingat dapat la try dulu uniform tu sebelum pakai time lapor diri nanti.kot la dapat ejas mane2 ada cacat cela.
tapi bila tengok kain tu sama macam aku hantar sebulan lepas.aishhhh...agak berangin dan kesal la.

kepada tukang jahit sekalian.buat la kerja tu dengan ikhlas,jujur,amanah.jangan sebab dok kejar2 sangat tempahan tu sampai orang yang buat tempahan awal ni dok tunggu2 bila la nak siap tempahan tu.
haishh...

p/s:aku tau la baju yang aku hantar kat kedai ko tu xdela harga sampai ribu riban .tau la baju aku hanya sekadar uniform nurse je.bukan baju yang nak pakai time terima anugerah pangkat kat istana negara tapi hati pelanggan kena jaga weyy..whatdecisdell.

macam dengan kerja aku jugak.hati dan perasaan pesakit kena jaga walaupun selalu je kena maki dengan pesakit.
sabar itu satu nikmat bila kita dapat ganjaran yang setimpal dengan kesabaran kita , namun dalam bersabar tetap ada batas2nya.jangan sampai kita ditindas suda..

mood:bengang tapi apa nak buat.kena call Madam T untuk tempah uniform dengan dia.





4 orang tengoh nopak caktingcakting :

  1. Zulfikar Hazri said...

    aku selalu pikir.. apa yang buatkan tukang jahit takleh siapkan baju walaupun ada masa dalam sebulan lebih eh?

  2. pjah said...

    zulfikar:
    tu la..aku pon pelik.dah tahu kudrat tak selari dengan tempahan yang banyak..xyah la ambil tempahan lagi..
    memang gila kejar duit kot.

  3. h A n Y S said...

    tukang jahit mcm tu, mmg jangan dihantar lg baju kat situ..dah terang2 tak boleh pakai punya olang..hehe ;D

  4. pjah said...

    hanys:
    jgnkan nk tempah..nk pandang signboard kadai tu pon dah tak nak..hehehe